2017 HUWELIJKSWEEKEND BRIELLE

image

Vandaag, 1 april, is voor ons een speciale dag, daarom startten we met een camperweekend in de, voor de Nederlandse geschiedenis, belangrijkste stad: Brielle. Deze stad werd op 1 april 1572 als eerste stad bevrijd. De geuzen kwamen aan in Den Briel en de Spaanse overheersing was, zonder echte slag of stoot, voorbij.
Vandaag even kijken hoe dit feest wordt gevierd.
Als eerste een compliment voor de beheerders van camping de Meeuw. Ondanks dat de camping vol zat met een groep van het NKC, regelde hij een plekje voor ons. Als tweede viel ons op dat iedereen, oud en jong, vriendelijk was, iets dat ik in eigen omgeving minder tegenkom.
Het feest is een echt bewonersfeest, iedereen deed mee in klederdracht en ook in aankleding van de directe omgeving: buiten eten op een houten bank, in het stro en tussen de opgehangen was. Zowel Spanjaarden als Geuzen liepen rond en waren, evenals de mensen met lepra, voorzien van wonden. Het bier werd goed gedronken en menigeen was beschonken.
Spreuken stonden op ramen en glazen, geschreven door gekken en dwazen. ‘Een ongeluk ziet in een klein hoekje, het geluk is dus overal – puberteit begint als je ouders lastig worden’ loesje zou zich hier echt thuis voelen.

Vanmorgen in alle rust opgestaan. Na het eten vertrokken richting Voorne. Gisteravond had een van de vaste campingbewoners ons dit advies gegeven. Uiteindelijk richting havens 9900 gereden en werkelijk genoten van het nieuwe land. Een aanrader voor iedereen, de grote vrachtschepen en de prachtige stranden.
Na tweeën zijn we weer richting thuishaven gereden. Dit is een weekend om te herhalen