2024 WIJ IN MEI

Vrijdag 10 mei 2024

Gisteravond kwamen we op het idee om vandaag met de camper op stap te gaan, een paar dagen mooi weer staan ons te wachten. Ons reisdoel voor vandaag was een plekje in de buurt van de plaats Oldenburg in Duitsland.
Vanmorgen hebben we de camper reisklaar gemaakt en, na mijn tandartsbezoek, vertrokken we rond twaalf uur.
Net over de afsluitdijk kwam Hanna op het idee om te kijken of mijn broer in Leeuwarden thuis was. Omdat hij thuis was, zijn we daar koffie gaan drinken. De weg erheen was weer zo herkenbaar, de routeplanner bracht ons ergens waar we niet wilden zijn en als beloning mochten we zo’n dertig kilometer extra rijden. We vonden uiteindelijk een plekje in de buurt van het station en we mochten daar maximaal twee uur staan. We belden op het juiste huisnummer aan, alleen bleek dit de verkeerde straat te zijn. Niet getreurd, want vijf minuten later stonden we in de juiste straat en bij het juiste nummer. Gezellig gekletst en koffie gedronken, ook Roxy genoot van deze onverwachte tussenstop.
Twee uur later waren we weer bij de camper en vertrokken we, nu niet naar Duitsland, maar naar Groningen. We hebben een plekje bij Kardingen, een paradijs voor sportliefhebbers en een prachtig gebied om te wandelen. Roxy heeft zich weer heerlijk kunnen uitleven.

Zondag 12 mei 2024

Vanmorgen zijn we vanaf Kardinge vertrokken, richting Bad Bentheim. We waren, na een dag genieten van de zon en de natuur, toe aan iets nieuws. In Bad Bentheim staan we aan de voet van het kasteel, eigenlijk gewoon in de tuin van dit kasteel. Het is een prachtig park en je ziet dat mensen hier genieten van hun welverdiende rust, iets dat wij ook gaan doen.

De eerste indruk is prima en de wandeling daarna bevestigt dat onze keuze juist was.
Het was vanmiddag weer eens zo’n moment dat je een prachtig gesprek hebt met een wildvreemde persoon. Dit maal was het een vrouw van ruim in de tachtig die in haar eentje met haar auto naar hier was gekomen. In een vogelvlucht nam zij haar leven met ons door. Ze ging weg omdat ze nog koffie met gebak wilde hebben, daar genoot ze zo van.

MAANDAG 13 MEI 2024

Na een heerlijke schnitzel zijn we gisteravond met z’n drieën teruggelopen, richting camper. Roxy had genoten van de kleine restjes die haar werden gegeven en had daardoor de behoefte om lekker onderuit te gaan. Wij hebben haar hierbij geholpen en begonnen, vroeg in de avond, met film kijken.
Het was een heel stille nacht en gelukkig werd deze stilte ‘s morgens door het vogelorkest aan de kant geschoven. Ver voor vijven begonnen de eerste vroege vogels aan hun ochtendgebed, wat een genot om hierdoor gewekt te worden. Dit prachtige geluid is niet te vergelijken met het gakken van de rotganzen die, op de punt van het dak naar elkaar schreeuwen.
Halverwege de ochtend begonnen we aan onze volgende etappe. De routekaart laat duidelijk zien hoe consistent wij in onze dwaaltocht zijn; we verruilden het ene kasteel voor het andere kasteel.


We eindigden vandaag in Ahaus en genieten van de gastvrijheid van dit stadje: een gratis staanplaats met gratis voorzieningen.
Hadden we gisteren het genot om met een oudere dame in gesprek te raken, vandaag mochten we het gesprek met een ouder camper-echtpaar uit Den Haag ervaren. Het Haagse gedrag was voor mij weer een herkenning van mijn vroegere werkzaamheden in Den Haag.

Woensdag 15 mei 2024

Ook gistermorgen hadden we weer het geluk dat de radio op de vogelzender stond, alleen was het nu zo dat deze radio vooral aandacht aan het koeren van de duiven gaf. Dit geluid is niet te vergelijken met de elegante geluiden van ondermeer de lijster en de merel.
Het stralende zonnetje dat door de kiertjes van de raamverduistering naar binnenkwam deed deze teleurstelling snel vergeten. Een heerlijke dag lachtte ons tegemoet. Na de noodzakelijke boodschappen namen we de tijd om in het zonnetje te genieten van ons laatste stukje vlaai, een restant dat we hadden overgehouden van een eerdere verjaardag en ingevroren hadden meegenomen.
Na deze, voor mij, heerlijke koffiepauze besloten we nog even om door het stadje te gaan wandelen, want ‘s middags wilden we naar Well rijden.
Hier vonden we een leuk plekje aan het Leukermeer, bij een zogenaamd dagstrand. Een nadeel van dit plekje was het gegeven dat honden hier niet welkom waren. Voor ons was dit de reden om, na een lekkere kop koffie, verder te rijden. Zwervend gingen we richting het zuiden en vonden we gisteravond weer een plekje in het Limburgse Brunssum. Bij aankomst werden we met stevige druppels ontvangen en we beseften toen dat het mooie weer van de afgelopen dagen voorbij was.


Vanmorgen werden we wakker dankzij de vreslijke stem van Koos, de man uit het verhaal van ‘Koos Werkeloos’, en we wisten dat we onze rust en vogelradio konden vergeten. We moeten vandaag in deze omgeving blijven, want morgen moeten we onze banden van de camper vervangen. De bandenspecialist hier is ruim 50 euro per band goedkoper en dat kun je makkelijk koppelen aan een leuke trip zoals we nu maken.

Dinsdag 21 mei 2024

Afgelopen donderdag hebben we ‘s morgens in Voerendaal nieuwe banden onder de camper laten plaatsen en daarna zijn we naar huis gereden. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zagen er niet goed uit. Achteraf bleek het allemaal niet juist te zijn en hadden we het mooiste weer.
Gisteren besloten we om vandaag verder te gaan met onze zwerftocht.
Vanmorgen zijn we redelijk bijtijds vertrokken, we willen richting Frankrijk rijden. Het zonnetje scheen en het leek alsof er geen eind aan zou komen, maar onze stop in Lokeren vormde het breekpunt van vandaag: we arriveerden met de zon en vertrokken met de regen.
Lokeren heeft niet aan onze verwachting van een mooie stad voldaan, de leegstand en de troosteloze straatjes boden niet dat gastvrije gevoel. Het enige dat ik leuk vond waren de konijnen en de haas.


Vanuit Lokeren zijn we verder gereden en we staan nu op Aire de Camping-Cars du parc de l’Aa, met sitecode 49938.
Gezien het natte gras besloot ik om op de verharde weg te parkeren. Natuurlijk heb ik wel aan andere camperaars gevraagd of zij daar bezwaar tegen hadden. Niemand had bezwaar, zeker niet de lang-camperaars die hier ook staan. De chauffeur van de vuilniswagen was niet zo blij met mij, hij moest zijn bocht nu in tweeën nemen.
Roxy ziet het hier wel zitten, zij heeft al lekker gerend en gekeken of zij bij iemand naar binnen kon springen.

Woensdag 22 mei 2024

Gisteravond zijn we na het eten een lekker stuk gaan wandelen. Door toeval kwamen we erachter dat we over de dijk achter ons konden wandelen. Deze dijk is aangelegd als een windbreker voor de roeibaan aan de andere kant. Het hele gebied heeft nu, naast een recreatieve functie, ook een ecologische functie gekregen.
Vanmorgen was het een stuk afgekoeld, maar daarom niet minder aantrekkelijk om naar de kust van Gravelingen, Grevenbricht, te rijden. Het was een kortere wandeling, want er was nog niets te beleven. Waarschijnlijk begint het seizoen hier pas in juni of juli.


Na Grevelingen volgde Oye, ook hier was, naast een korte wandeling, weinig te beleven.
We besloten om door te rijden naar Boulogne-sur-Mer, we hadden een perfecte plek in de stad op het oog. De reis hierheen ging gepaard met een zeer stevige tegenwind en heel veel regen. Boulogne-sur-Mer heeft veel bezienswaardigheden, helaas hebben wij ze niet gezien. We konden onze camper nergens parkeren en daarom moesten we uiteindelijk doorrijden naar onze huidige plek: Parking Avenue Joseph Lesur in Neufchâtel-Hardelot met sitecode 56787.
Het lijkt alsof het gebied, waar wij vandaag doorheen gereden zijn, nog achter loopt in de mogelijkheden van internet. Het downloaden op telefoon is nauwelijks mogelijk.

Donderdag 23 mei 2024

Het is geen verkeerde plek waar we vannacht hebben gestaan, een vijf minuten lopen en je bent op het strand. Toch besloten we om vandaag verder te rijden, we hadden een paar leuke bezienswaardigheden in de buurt gezien.
We vertrokken vol goede moed en bij onze eerste bezienswaardigheid bleek dat er een inrijverbod voor campers was. We besloten aan de kant van de weg te gaan staan, naast de Parking des Dunes du Mont Saint-Frieur. We wilden gaan wandelen en hadden het geluk dat we een groep Franse schoolkinderen op de parkeerplaats ontmoetten. Een vriendelijk bonjour leidde tot een wat uitgebreider gesprek en tot een kennismaking van Roxy met de kinderen. Wij vertrokken met z’n tweeën en liepen rustig richting ons doel. We kwamen bij een verborgen kasteel, maakten een foto en liepen terug naar het pad om onze weg te vervolgen. We hadden de Franse kinderen voor ons en heel even waren we begeleiders van deze kinderen. Hanna had het geluk dat een drietal meisjes volop tegen haar aan kletsten en ik had het geluk dat de ik met de leiding mocht oplopen. Toen wij, na zo’n drie kilometer besloten om niet verder mee te lopen, zag je de teleurstelling bij de meisjes die met Hanna optrokken. Het leuke van deze meisjes was dat ze ons niet verstonden en wij verstonden hun niet en toch was het heel gezellig.

Terug bij de camper gingen we verder richting ons doel, een plekje in de duinen. We staan nu op de Aire de Camping-Car Stella Plage in Cucq, met sitecode 19810.
We zijn al gaan wandelen, dwars door de duinen en daarna over het strand, heerlijk. We wisten niet dat zestien graden zo lekker kan zijn. Via het strand liepen we naar het dorpje en konden daar, in een splinternieuw barretje op het strand, een lekker biertje drinken. Voor de terugweg kozen we de kortste route, gewoon via de Champs Élysée.

Vrijdag 24 mei 2024

Vandaag een heerlijke dag, echt alsof het vakantie is. De temperatuur ligt hier maar op zo’n veertien tot zestien graden, maar dat neemt dat gevoel niet weg. De dag begonnen met wandelen door de duinen en over het strand en aan het eind van de ochtend even bijkomen bij de camper. Het is zo’n dag waarop we alle drie hebben genoten. Vandaag hebben we ook kennis gemaakt met een, tot nog toe voor ons, onbekende kwal. Volgens de deskundigen is dit een gele haarkwal.
Vandaag blijven we hier gewoon even hangen.

Zaterdag 25 mei 2024

Vanmorgen vertrokken we uit onze badplaats in Frankrijk en probeerden de supermarkt van afgelopen keer te bereiken. Via allerlei tussendoor wegen bereikten we ons doel en konden hier ‘het geheim van de monniken’ kopen. Hierna reden we verder, richting Montreuil en vonden een kleine plek aan de rand van de citadel.
‘s Morgens zijn we nog even de markt over gegaan en daarna hebben we bij onze camper gegeten. In de namiddag hebben we een wandeling over de stadswal gemaakt en die lieten we bewust eindigen op de grote markt.


Hanna wilde persé naar Douglas en ik kan nu volmondig zeggen dat ik blij ben om naar haar te luisteren. Na een dik uur bij Douglas liepen we rustig terug naar de camper en had ik de mogelijkheid om even in een stoel bij te komen. Dat een bezoekje aan Douglas me de gevoelens van ruim vijfenveertig jaar geleden deed herbeleven had ik nooit verwacht. Toen was het de wodka met jus d’orange en nu was het de ‘vrede van God’ die deze gevoelens bij mij aanwakkerden.
Oké, Douglas Nederland kan niet tippen aan Douglas Montreuil, bij de eerste ga je voor een geurtje en bij de tweede voor een goddelijk drankje, voor mij Paix Dieu.
We staan in Montreuil met sitecode 21677.

Zondag 26 mei 2024

Vanmorgen hadden we de keuze tussen zon en regen. Zon betekende dat we veel verder richting het zuiden van Frankrijk moesten rijden. Regen betekende dat we richting Nederland gaan en accepteren dat we wat eerder thuis zijn. De prachtige dagen die wij gehad hebben geven je het gevoel van een lange vakantie. De terugweg ging, gezioen de weersomstandigheden, redelijk. We moesten Gent jammergenoeg links laten liggen en besloten daarom maar door te rijden naar Bergen op Zoom.
De eerste wandeling hebben we, op een paar druppels na, gehad en Roxy maakte daarvan gebruik. Als een pijl uit de boog ging zij dwars over het strand en zocht het water op. Roepen had geen zin, pas nadat ze twee keer in het water was geweest kwam ze naar ons toe, met zo’n blik van ‘kijk wat ik allemaal durf en doe’.
We zijn benieuwd wat de avond en nacht ons gaat brengen.

Maandag 27 mei 2024

Aan alles komt een eind, ook aan deze trip in mei. In juli starten we met onze volgende reis.